4.5.14

çünkü hatalarımızla güzeliz: victoria siemer*


Kaç kez bir kalp kırıklığının üstesinden bilgisayarının masaüstündeki bir klasörü çöp sepetine sürükleyip bırakacak kadar kolay geldin?

Bir duygunun üstesinden gelmenin iki yolu var; ya o duyguyu söküp atmak ya da o duygunun içinde sürüklenmek. Ve kimse sürüklenmek istemez. Brooklynli grafik tasarımcı Victoria Siemer, Human Error serisinde içinde sürüklenilen duyguların nasıl sökülüp atılabileceğini eski teknolojiyi yenisiyle bir araya getirerek kurguluyor. Sonuç; güzel, üzücü ve muazzam, ve insanın dışavurabileceği diğer 21 duygunun tamamı.

3 kelimelik bir mesajın arkasında yatan duygular nasıl uzlaştırılır? Neden görüş açımızdan uzaklaşmaya çalışan insanları Facebook'tan takip ediyoruz? Neden, tüm koşullar aksini gösterirken, her zamankinden daha az iletişim kuruyoruz? Witchoria olarak da tanınan Siemer, her hafta güncellediği Tumblr sayfası üzerinden sergilediği Human Error'da bu sorulara tarayıp bilgisayarına aktardığı Polaroid fotoğrafların üzerine iOS tipi uyarı kutuları ile mesajlar iliştirerek cevap veriyor. Görsel ve duygusal olarak.


Modern ilişkilerin Eternal Sunshine of the Spotless Mind ve Her gibi filmlerle sorgulandığı şu günlerde, bilgisayar mesajı gibi yeni nesil teknolojinin Polaroid fotoğraflar gibi vintage kavramla bir araya getirilmesi derinlerdeki duygusallığın mevcut yaşam şeklimizdeki yerini de açığa çıkarıyor. Sürekli hata mesajları ile karşılaşıyoruz. Sürekli hata veriyoruz. Mesaj kutularından birisinde, "Hatırlatma: Bir gün öleceksin," yazısı çıkarken bir diğerinde, "Tüm duygularını silmek istediğinden emin misin?" sorusuyla yüz yüze geliniyor.

Varoluş krizini sorgulamaktan duygularımızı silmenin mümkün olmadığı gerçeğine, her fotoğraf, üzerinde yer alan mesaj kutusu ile, daha kalp burkan hale dönüşüyor. Bize de bu duygusal çöküntünün ardından eve sağ salim varmak düşüyor.


Üzerine yenisini kaydetsek de hiçbir şey silinmiyor.

Hatalarıyla sevdiğimiz kalp kırıklıklarımız ve kusurlarıyla sevdiğimiz anılarımıza.


*bu yazı 04.05.2014 tarihinde trendus.com'da yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder