18.6.14

bobby abley: disney'in karanlık yüzü.*


1923'te Walt ve Roy Disney kardeşler tarafından kurulan The Walt Disney şirketi, kuruluşundan 5 sene sonra ürettiği Mickey Mouse ve Minnie Mouse karakterleri ile büyük yankı uyandırdı. Bu ikiliyi Pluto, Goofy ve Donald Duck ile sonraki dönemlerde masal kahramanları izledi. Dev bir endüstri haline gelen Walt Disney, dünya üzerindeki herkesin gönlünü ve aklını çalabilecek karakterleri, altlı üstlü mesajları ve popüler/alt kültüre her daim ilham vermesi ile ölümsüzlüğünü ilan etti.

Peki bu ölümsüzlük yapıbozuma uğratılırsa ne olur? Bu yeniden yaratım çizgilere, desenlere, kumaşa, aksesuara nasıl yansır? Kim Disney World'ün tersine yüzüne çevirip ayı maskotu altında bir marka yaratır?

Disney World'ü aynanın karşısına koyup karanlık tarafı ile yüzleştiren Bobby Abley.


Scarborough doğumlu Abley, Ravensbourne College Tasarım ve İletişim mezunu. Dikiş makinesi ile 15-16 yaşlarında tanışmış. Nasıl kullanıldığını gerçek anlamda bilmediği halde ilk kıymetli parçasını üç ayrı jean'i kesip tek bir parça haline getirip dikerek yaratmış. Daha önce Rankin, Alexander McQueen ve Jeremy Scott için çalışmış. İmzası, ilhamını çizgi filmlerden alan desenler. İdeal müşterisi, sınırı olmayan herkes. Hayal dünyasının sınırsızlığını karanlığın sonsuzluğu ile buluşturan, herkes. Sadece geçen yıl 9 kez Euro Disney'e gitmişse de Paris'i tekdüzeliği yüzünden sıkıcı buluyor. Tarihi dokuyla devasa cam gökdelenleri bir arada barındıran Londra'yı ise 'yamalı şehir' olması itibariyle çok seviyor.



Bu ve önceki 3 koleksiyonunu Londra Erkek Moda Haftası kapsamında MAN çatısı altında podyuma süren Abley, 2015 Yaz Koleksiyonu ile Disney'in oyun havuzunu kazmaya devam ediyor. Hacienda çiçekleri ve payetlerle beslediği çizgi film karakteri desenleri, karamsar tropik bir yolculuğa referans veriyor. Dipte ise, tabii ki, Disney World dalgası devam ediyor. Hans Christian Andersen'in The Little Mermaid'i, kaykaycı bir çocuk ve her şeyini bırakıp ona ulaşmaya çalışan kızın hikayesine dönüşüyor.



Disney bundan mutlu olacak mı, bilinmez. Zira bu tasarımlar, Disney mağazalarından almak isteyeceğiniz türden değil.


Neyse ki.


*bu yazı 17.06.2014 tarihinde trendus.com'da yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder