8.11.12

ütopyaların hayaleti: iamx*



Hikaye 2004 yılının Londra’sında başlıyor. Sneaker Pimps’ten tanıdığımız Chris Corner, solo projesi IAMX’le müziğin sadece müzik olmadığını, dramatik görselliğe de dayandığını ibret-i aleme duyurmak istercesine makyajını yapıyor, vücudunu boyuyor, kıyafetlerini giyiyor ve gösterişli şapkasını takarak sahneyi bir performans alanına dönüştürüyor. Elektronik rock ve dans müzik ögelerini duygusal dokunuşlarla ve –tabii ki- vurucu sesiyle buluşturarak nevrotik bir şov sunuyor. 2006’da müzik endüstrisinin bağımsız yolunun Berlin’den geçtiğini belirterek Almanya’ya taşınan ve kendini buranın ruhuyla besleyen Corner, cinsel kimlik, ölüm, aşk, narkotik kirlenme, din ve siyaset eleştirisi, yabancılaşma, bağ(ım)lılık, modern toplum ve toplumsal cinsiyet gibi düğümleri çözüp çözüp tekrar bağlıyor. Yüksek enerjili ve teatral performansları sırasında projeksiyon görsellerinden de yararlanarak sınırların başlangıç ve bitişlerini ortadan kaldıran grup, 5. kez İstanbul’a geliyor.

Gitarda Dean Rosenzweig, klavye ve bass’ta Janine Gebauer, davulda Tom Marsh’la beraber çalışan IAMX, Aralık ayında çıkartacağı beşinci stüdyo albümü The Unified Field’den önce, 24 Kasım akşamı Babylon’da sahne almaya hazırlanıyor.

Yaralanmayı seven bünyeleri bir mıknatıs gibi çeken bu beyaz tenli İngiliz, adeta kanıyor ve kanadıkça canının daha çok acıyabileceğini bildiği halde buna aldırış etmiyor. Akmış siyah makyajıyla güzel bir gece yaratığına dönüşen acıklı ama erotik sesiyle kulaklarımızı yırtarak geçip, takıntı haline gelen tutkularımızı içimize bağırıyor: beni sev!

Kendini karanlıkta var eden ruhları, temizlemek bir yana, siyaha boyayarak kendi aynasında baştan yaratıyor. Etkisine kapılıp dans edeceğiniz ritimler ve aslında neyin içinde olduğunuzu hatırlatarak adımlarınızı aksatacak sözler, nevrotik bir gece geçireceğimizi adeta garanti ediyor.

Biz, her partiden sonra ölerek geceden sağ çıkamayanlar, kulaklarımız yırtılıncaya kadar, “beni sev!” haykırışları duymak için 24 Kasım akşamı Babylon’da olacağız!


* Bu yazı 08.11.2012 tarihinde trendus.com adresinde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder